Friday, April 22, 2016

Mimoi was in Budapest, Hungary

0 사랑
Assalamualaikum tout le monde,

So yeah seperti yang aku bayangkan, dalam entri lepas, I'll write like at least setahun sekali haha. Macam betul je. Tapi sebab minggu lepas and minggu ni cuti (spring break, i'll say) so aku cuba rajinkan diri untuk menulis sebab minggu lepas, 11 - 17 April, I went to several eastern Europe countries. Alhamdulillah my voyage went well. So kat sini aku nak share lah about where I go, what i do etc. But I'm not sure whether I should write one entry per city or just sekali-goose (if you understand this joke) lol.

Well maybe I should go with the first plan? OK then I'll start with BUDAPEST!

Monday, 11 April 2016
Perjalanan kami (Mimoi | Hani | Nadia | Syara) started really early (literally, REALLY early) in the morning. Our bus from Besançon to Paris was at 1.30am. Haha. Memang pagi tu kitorang jalan ke station since dah takde public transport pukul 1 pagi.

Sampai Paris dalam pukul 7am and terus kitorang ke Airport naik train bagai. Naik flight 2.30pm and sampai di Budapest around 5pm. Disebabkan airport dengan tempat tinggal jauh, kitorang dah siap siap call taxi from france haha. And this is our room in Budapest:

Of course la kitorang lapar kan.. dari pagi tak makan haha. So kitorang cari makan dulu at a Turkish restaurant. It was good and cheap too! Yeah, kat sini kitorang kena convert currency dari euro ke forint. Sebab makanan banyak sangat, kitorang bawak balik lebihan lauk so that esok boleh masak nasi goreng.

At night, kami dapat visit only one place, which was, The Hungarian Parliament Building. It was sooooo beautiful at night, thanks to a good lighting system lol.
The Hungarian Parliament Building
Bandar Budapest terdiri daripada 3 bahagian, iaitu Óbuda (old Buda), Buda & Pest. Btw, read Pest as PESHT. And this building is located in the Pest side. Antara Buda dan Pest, ada river and this beautiful building was built facing the river. So kalau kita kat seberang, you can see it's reflection. Amazing, tak tipu. Photo kat bawah ni kitorang ambil depan Parliament, so take note that yang belakang tu adalah Buda side.
Hani - Amayana - Nadia - Syara - Mimoi

Tuesday, 12 April 2016
Amayana (she joined us in Budapest sebab she's the only one dari UK while kami berempat dari France) awal pagi dah masak nasi and Nadia pulak gorengkan nasi tu dengan lebihan lauk semalam. Trust me it was tasty haha. Nasi goreng pun boleh jadi sedap bila hang tengah bajet.

Kami planned untuk join Free Walking Tour (only based on tips) in the city. So before pukul 10am, kitorang jalan2 cari souvenirs ciked. Mimoi is a souvenir-type-of-girl so, I actually spent a lot for them.


When it was time, we joined the english walking tour from the Pest to the Buda side. Amayana yang cadangkan benda ni. Sebelum ni kitorang tak tahu pun kewujudan dia haha. Best sangat! Sebab at least kau tak lost in history sangat. You'll learn a lot! But untuk aku yang ada some kind of short-memory problem ni, i could say that i learned something. (Better lah than nothing!) hoho.

St. Stephen's Basilica
This is a roman catholic church. Ok actually aku tak faham sangat apa beza basilica & church. So, kalau nak lebih info boleh google haha. Stephen ni pulak nama first king of Hungary. Sama dengan bangunan Parliament tadi, ia mempunyai ketinggian 96meter. Orang kata persamaan ni boleh dikaitkan dengan kepentingan dua bangunan tersebut. And di Hungary, tak boleh ada bangunan yang lebih tinggi daripada 96meters. Maybe untuk kekalkan kepentingan dua buildings ni kot. Btw, church ni bukan setakat boleh sembah tuhan, tapi concert muzik klasik pun selalu diadakan. wow.
Lebih kurang macam ni lah keadaan kami bila join walking tour. Macam school trip pun ada. Senang nak cari kawan sebab ramai je yang travel alone. Tapi aku ni bukan jenis yang suka tegur orang sangat, so biar Amayana yang selalu travel sendirian je buat kerja tu haha. 
The Chain Bridge of Budapest
Jambatan ni lah yang menyambung Buda dengan Pest.
Finally arrived at the Buda side!
After crossing the bridge, we can directly go up the hill, leading to Buda Castle. Depends lah, kalau kau penat, boleh naik bukit dengan Budapest Castle Hill Funicular, sejenis kenderaan macam keretapi dan cable car haha. Tak tahu nak explain macam mana. Tapi macam useless, sebab kalau daki, tak sampai 15 minit pun. Tapi bila naik funicular tu, kena beratur sedekad.
Bila dah jalan-jalan kat atas ni, menarik pulak sebab ada pokok pokok yang cantik since sekarang ni musim bunga kan. 
Dalam kawasan istana tu, ada Matthias Church (again, a roman catholic church), founded by King Stephen I mentioned earlier in the 11th century. Dulu gereja ni dibina dengan gaya romanesque, tapi selepas dimusnahkan oleh orang2 Mongol, gereje ni dibina semula in the second half of 14th century dengan gaya Gothic. Secara ringkasnya, salah satu ciri Gothic adalah bentuk bangunan dia selalu tajam tajam especially di tingkap atau pintu. Next, statue kuda kat tengah tu namanya Monument of Prince Eugene of Savoy.

Kitorang punya tour berakhir di sini selepas lebih kurang 2jam perjalanan. Tapi kami masih punya banyak waktu so kitorang teruskan adventure kami dengan Boat Tour.
Haa tengok tu.. Semangat kan orang amik gambar haha.

Dah petang, kitorang terus cari surau untuk solat jamak dan qasar and after that terus ke stesyen bas untuk ke Bratislava pulak. Part nak cari bas tu fulamak ada obstacle. Kitorang tak jumpa bas tapi waktu bas berlepas tinggal 5 minit je lagi. Yang menyakitkan, bila tanya dekat kaunter informasi, aku tak paham kenapa makcik tu taknak jawab. Like, kalau tak tahu, cakap je betul2. Ni macam nama bus stop tu rahsia kerajaan pulak. Ish. Memang menyirap. Tapi nasib baik ada pakcik bas lain sudi tolong. Bila dah dapat direction, kami lari macam The Flash, langgar lampu merah bagai and Alhamdulillah tuhan nak tolong. Bas tu memang tunggu kitorang. Terima kasih pakcik and syukur pada Allah sebab tolong. Kalau tak dah kena tinggal. Wuuu.

Well that's all for Budapest, Hungary. Nanti kita sambung dengan Bratislava pulak kay :D

Bisous,
Mimoi.

STALK&FOLLOW